Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις, η συγχώνευση Ι.Γ.Ε - Ε.Λ.Γ.Ο προχωρά ...

το Κληροδότημα της Ιφιγένειας Συγγρού κινδυνεύει
Σωματείο «Φίλοι του Δάσους Συγγρού»
Μυκάλης 2, 15126 - Μαρούσι
Τηλ.: 210 80 66 319 – 69 777 877 97
e-mail friends@dasosygrou.gr
www.dasosygrou.gr
Δυνατός ο παλμός της συγκέντρωσης στον Πύργο Συγγρού την Τετάρτη 17 Απριλίου  για την προστασία του Κληροδοτήματος της Ιφιγένειας Συγγρού. Μπροστά στον κίνδυνο της επικείμενης συγχώνευσης του ΙΓΕ με την ΕΛΓΟ «Δήμητρα», η πρόσκληση των Φίλων του Δάσους Συγγρού έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης από εκπροσώπους συλλόγων και φορέων που είχαν κληθεί για να ενημερωθούν.
Η πρόεδρος των Φίλων του Δάσους Συγγρού, κα Χρυσάνθη Θεοδωρακοπούλου έκανε την εισήγηση πάνω στο θέμα, ενώ το διοικητικό και το νομικό κομμάτι κάλυψαν ο διευθυντής του Ιδρύματος, γεωπόνος κος Γεώργιος Μπαλωτής και ο νομικός σύμβουλος κος Ευθύμιος Τσίγκας. Τοποθετήθηκε επίσης ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κος Λεωνίδας Καζακόπουλος.
Η κα Θεοδωρακοπούλου στην ομιλία της αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις της “απειλής” που υφίσταται το ΙΓΕ και το Δασόκτημα κατ’ επέκταση, και δήλωσε οτι «παρά τις προφορικές, διαβεβαιώσεις που έχουνε λάβει οι δήμαρχοι Αμαρουσίου, Κηφισιάς και το ΙΓΕ, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων για «πάγωμα» της συγχώνευσης,
πληροφορίες θέλουν τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών να κινούν εκ νέου διαδικασίες που θα στοχεύουν και πάλι στο Κληροδότημα της Ιφιγένειας Συγγρού, μιας και έχουν δεσμευτεί απέναντι στο μνημόνιο να προβούν άμεσα σε καταργήσεις, συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και Δημοσίων Επιχειρήσεων
Η κα. Θεοδωρακοπούλου, μάλιστα, τόνισε ότι: «η δικιά μας θέση την οποία δεν θα σταματήσουμε να την εκφράζουμε με κάθε τρόπο και προς πάσα κατεύθυνση είναι οτι έχουν βάλει στο μάτι, για μια ακόμη φορά, την τεράστια περιουσία του Κληροδοτήματος», ενώ κάλεσε όλους τους τοπικούς φορείς να μην αφήσουν να γίνουν πραγματικότητα τα σχέδια των κυβερνώντων.
 «Ζητάμε απ’ όλους εσάς, όπως και στο παρελθόν σταθήκατε ,όλοι, άγρυπνοι φρουροί και εμποδίσατε σχέδια τύπου Master Plan έτσι και τώρα  με ένα βροντερό μήνυμα προς τα έξω, όλοι μαζί να τους πούμε οτι το Κληροδότημα δεν τους ανήκει γι΄αυτό ας στρέψουν το βλέμμα τους αλλού», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι του Δάσους Συγγρού» η οποία δεν παρέλειψε να στείλει και ένα μήνυμα προς την διοίκηση του ΙΓΕ λέγοντας οτι : «η διοίκηση του Κληροδοτήματος αυτή την κρίσιμη στιγμή πρέπει να δώσει τη μάχη και να μην υποκύψει σε μικροσυμφέροντα. Να ξέρει οτι θα δώσει λόγο στην ιστορία. Εμείς όλοι θα είμαστε δίπλα της γιατί το δάσος μας ένα χρώμα έχει: Το πράσινο της Ελπίδας».
Ακολούθησε σειρά ερωτήσεων από τους εκπροσώπους των παρευρισκομένων συλλόγων που απαντήθηκαν ενδελεχώς, ενώ στο τέλος εκδόθηκε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ
Οι σύλλογοι και φορείς που εδρεύουμε και δραστηριοποιούμαστε στην ευρύτερη περιοχή πέριξ του Κτήματος Συγγρού και τους όμορους Δήμους:
1. Φίλοι Δάσους Συγγρού
2. Εθελοντική Πρωτοβουλία
3. Φιλοπρόοδος Σύλλογος Πολιτείας
4. Σύλλογος Πεζών Κηφισιάς
5. Σύλλογος Δρυάδες
6. Σύλλογος Άνω Κηφισιάς Αναγέννηση
7. Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ανάβρυτα
8. Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αμαρουσίου Πνοή
9. Λαϊκή Επιτροπή Αμαρουσίου
10. Φίλοι Μουσείου Γουλανδρή
11. Σύλλογος Προστασίας Κηφισιάς
12. Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Κασταλία
13. Σύλλογος Lions Εκάλης
14. Σύλλογος Κρητών Αμαρουσίου
15. Σύλλογος Γονέων 4ου Γυμνασίου
16. Παρέμβαση Πολιτών Αμαρουσίου
17. Σύλλογος Γυναικών Αμαρουσίου
18. ΣΟΦΨΥ Β/Αν. Αττικής
19. Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
20. Σύλλογος Καλής Θελήσεως Ηλίανθος
21. Σύλλογος Γονέων 5ου Γυμνασίου
22. Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Νέου Αμαρουσίου
23. Εφημερίδα Η ΘΕΣΗ στην Ενημέρωση

 Έχοντας  πληροφορηθεί την ύπαρξη Σχεδίου Νόμου, το οποίο πραγματεύεται την κατάργηση του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, Ιδρύματος Κοινωφελούς Σκοπού που συστάθηκε με την Διαθήκη της Ιφιγένειας Συγγρού και το οποίο διαχειρίζεται το Δασόκτημα Συγγρού, δηλώνουμε τα εξής:
Εκφράζουμε την απόλυτη προσήλωσή μας στην προστασία και την διατήρηση του Δασοκτήματος το οποίο αποτελεί πνεύμονα πρασίνου της περιοχής μας και ανεκτίμητο περιβαλλοντικό θησαυρό για όλους του κατοίκους του Λεκανοπεδίου 
Εκφράζουμε την απερίφραστη και απόλυτη αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε ενέργεια, οποιασδήποτε προελεύσεως, η οποία έχει ως στόχο την διακύβευση του νομικού καθεστώτος του Ιδρύματος, το οποίο επί 100 χρόνια αποτελεί την ασπίδα του Δασοκτήματος και άλλωστε προστατεύεται από το Σύνταγμα, αλλά κυρίως προσφέρει υπό την καθοδήγηση της ηγεσίας του εξαιρετικό κοινωφελές έργο.
Καλούμε τους συναρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών, Δημόσιας Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να εξετάσουν με ιδιαίτερη προσοχή την περίπτωση του ΙΓΕ και να αποτρέψουν την καθ’ οιονδήποτε τρόπο κατάργησή του.
Καλούμε τους όμορους Δήμους, όλους τους συλλόγους και φορείς και κάθε ιδιώτη να συνταχθεί μαζί μας στον αγώνα για την προστασία του Δασοκτήματος και την αποτροπή κάθε κινδύνου αλλοίωσης του χαρακτήρα του ή τυχόν εμπορικής εκμετάλλευσής του.

                                                       Για το σωματείο
                                                           Η πρόεδρος
                                            Χρυσάνθη Θεοδωρακοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου